Не забравяй да се впишеш, за да видиш всички теми!
Не забравяй да се впишеш, за да видиш всички теми!
Форумът е в процес на съживяване! Четете съобщенията за ъпдейти. Там има линк и към дискорд. И да, това съобщение е написано през Септември 2020.

Go down
Проф. Силвър
Проф. Силвър

Администратор
Posts : 1954
Join date : 21.04.2009
Age : 29
Location : Варна

Урок по Родинознание Empty Урок по Родинознание

12/10/2020, 13:50
Съвременният свят е не особено красива смесица между бъдеще и минало.

Секторите играят ролята на голям мегаполис, обединяващ градове, в които е запазена архитектура и така наречените Общности, които представляват нещо като села или племена. Обитават ги съответно граждани и общи, като на общи се гледа малко или много с надменност, макар и незаслужена.

В общностите се живее по-близо до природата, в сламени или дървени къщи, палатки, пещери и т.н. Там няма магазини и пазари, земята се обработва за прехрана, а останолото се купува от най-близкия град.

В градовете има големи жилищни сгради, като е най-престижно да живееш в каменна или тухлена такава. Всички апартаменти са почти еднакви - обикновено дву или тристайни, по четири-пет на етаж. Някои от по-старите сгради са оцелели и са реновирани до колкото е възможно, новите се строят високи и побират стотици души. Често е възможно да се срещнат странни гледки от типа на етажи, до които не достига слънчева светлина, мостове, които минават между горните етажи или в някои случаи - през самите сгради. Улиците са запазили стария си облик, до някъде. Нови не се строят и зоните се свързват с тесни отъпкани пътеки, докато старите се ремонтират и закърпват. Понякога. По тях се минава с модифицирани велосипеди, или ездитни животни - впрегнати или оседлани. Има и вариант на автобуса, който побира около трийсет души и представлява голяма метална каляска с много пейки, която се движи с впрегнати животни.

Ясно е на всички, че растителността е избуяла твърде много за такава, за която никой не се грижи. Поглъща бавно всичко, ако не бива разчиствана често, включително и жилищните зони. Развиват се и много хищни растения, които се хранят не само с буболечки, но и с малки бозайници, стига да се излъжат и да паднат в капана им.

Книгите са на изчезване. Малко хора имат достъп до тях, още по-малко могат да четат и пишат. Намират се само в библиотеки, повечето са стари и се разпадат при допир. Достъпът до тях е неограничен само за историци и други учени, ментори и всеки по-високо от тях в йерархията, въпреки че не всички от тях се възползват от тази привилегия.

Единственото място, на което се допуска свободен достъп до книги, е библиотеката в Тренировъчния център, но общоизползваният сектор е пълен с главно скучни, одобрени от Съвета четива, свързани с политика, биографии, идеологии и анти-човешки книги. Интересните, тези от по-стари времена, се съхраняват в заключен отдел, който библиотекарят - добре образован мутант който може да вижда през стени, отключва само за ментори и директори.

Както винаги парите са важна част от Света. Банкнотите са в миналото, както и различните парични единици. Монетите се секат без лик от двете страни, само с по една буква от едната - Е, Д или С (единици, десетици и стотици). Всички са от един и същ метал - бронз. Съществуват и хилядни (със знак Х), но много малко хора изобщо са ги виждали. Те се секат от злато и са по-малки като размер от единиците, но са най-ценни.
Смята се, че е невъзможно да се фалшифицират, тъй като в тях винаги се втъкава и малко магия - знак, който проблясва при преминаване на парите от една ръка в друга. Той излъчва леки вибрации, които хората не усещат, но поради привикването им с тях обикновено усещат разликата у фалшивите пари.

Наказанието за опит за фалшификация е заточение на Бунището.

Парите на Света се съхраняват в една-единствена банка, намираща се в Сектор 0. При желание на някого да използва вложенията си трябва да подаде заявка в клона й в собствения си сектор и да изчака два дена до седмица за да бъдат доставени. От части заради това, въпреки съществуващата валута, често дори в големите градове хората прибягват до разплащане чрез бартер - разменят различни стоки в зависимост от това на кого какво му трябва.


[hideedit]

_________________

If everything that's new is a lie
It's that same damn morning
And the same damn sky
Върнете се в началото
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите